Z uporabo eteričnih olj se poglobljeno ukvarja aromaterapija. Ker je uporaba eteričnih olj za nepoučenega lahko tudi nevarna, vam svetujem, da se preden jih začnete uporabljati sami, posvetujete s strokovnjakom ali se podrobno poučite o njihovi uporabi. Večina ni primerna za zaužitje in nekatera eterična olja povzročajo velike težave ob stiku s kožo in sluznicami.

Pri eteričnih oljih je še posebej pomembna njihova kakovost, saj so tukaj skoncentrirane osnovne esence aromatičnih rastlin. Poleg načina pridelave in predelave je pomembno tudi shranjevanje. Kvalitetnejše olje kot boste imeli, več si lahko obetate od njega.

Sintetična eterična olja in olja nizke kakovosti so popolnoma brez vrednosti za vsakogar, ki ga zanima zdravilna vrednost eteričnih olj. Lastnost eteričnih olj je tudi, da so izredno koncentrirana. Zato moramo upoštevati priporočeno število kapljic. Že če uporabimo nekaj kapljic preveč, lahko izničimo blagodejno učinkovanje eteričnih olj in izzovemo nasprotno reakcijo. Eterična olja se doma uporabljajo predvsem za masažo in inhalacijo. (Lahko se jih uporabi tudi za kopeli, vendar sem sama pristaš kopeli pripravljenih s pomočjo zelišč. Zeliščne kopeli so brez stranskih učinkov, enostavne za pripravo in zelo učinkovite, še posebej ko gre za dojenčke, otroke in nosečnice.)

Pri izbiri eteričnega olja upoštevajte lastno intuicijo, saj eterična olja prinašajo tudi sporočila naši duši. In ko te energije eteričnega olja preko informacije zbudijo naše še nerazrešene težave, pogosto pride do odklonilnega učinka. V takem primeru bi potrebovali posvet in morda terapijo s strokovnjakom, ki lahko ugotovi, katere vzorce in načine mišljenja vam to eterično olje budi.

Eterična olja so primerna tudi za dojenčke, vendar je pri njih zaradi že naravne večje občutljivosti izredno pomembno število kapljic in še toliko bolj kakovost olja. Kot celostna družinska svetovalka imam kar nekaj izkušenj z otroki in prepričana sem, da je najbolje, da so eterična olja zlata rezerva zaradi svoje izjemne učinkovitosti in načina delovanja predvsem pa zato, ker delujejo tudi na nevidnih, energijskih nivojih. Dojenčki in otroci se najpogosteje zaradi enostavnosti poteka bolezni zelo dobro odzovejo na blažje pristope in ne potrebujejo tako močne podpore. Vsekakor pa toplo priporočam njihovo ne prepogosto uporabo pri težavah z dihali ali za boljše spanje.

Nekaj nasvetov

Od eteričnih olj, ki imajo vsesplošen dobrodejni učinek in so primerna v nosečnosti tako za v izparilnik kot za pripravo masažnega olja, bi izpostavila vrtnico, kamilico, koriander, rožni les, pačuli, sandalovino. Za pospeševanje popadkov in pri rojstvu sta zelo blagodejna vrtnica in muškatna kadulja. Pri težavah z dojenjem lahko uporabimo eterično olje komarčka, janeža, jasmina ali že prej omenjene muškatne kadulje. Ko pa želimo, lahko posežemo po janežu, komarčku, ožepku, limonski travi ali rimski kumini. Uporabimo pa lahko tudi zelišča boreča, koprive ali triplata.)

Eterična olja, ki so najpogosteje potrebna pri otrocih, so sivka ali kamilica za pomiritev in boljše spanje, vrtnica za harmonizacijo, čajevec, timijan, evkaliptus in bor pri težavah z dihali. Število kapljic v izparilniku je močno odvisno od velikosti prostora – za manjši prostor uporabite do 3 kapljice, med tem ko za večjega lahko tudi do 5 kapljic. Če pripravite izparilnik zvečer, za lepše sanje, naj bo manjše število kapljic, tako da vonj ne bo prevladoval v sobi.